Hieronta/manuaaliterepia
-Milloin hierontaan, miksi, miksi ei?
näistä syntyvistä virheasennoista, yksipuolisesta harjoittelusta, huonosta ergonomiasta tai muusta. kuten stressistä tai muusta ei fyysisestä kuormasta. Toimiakseen tasapainoisesti ja säilyttääkseen oikean ryhdin, keho tarvitsee riittävästi lepoa, liikuntaa, rentoutumista ja lihashuoltoa. Hieronta ja muu manuaaliterapia on tärkeä osa lihashuoltoa. Hieronta toimii myös hyvänä stressin poistajana ja rentouttavana hoitomuotona, jossa voi käydä myös ilman erityisempää vaivaa. Hoitotekniikat ja hoito valitaan juuri sinulle sopiviksi, toiveet huomioiden!
Hoitoon kuuluu tutkiminen (haastattelu, testaamiset), hoito ja jatkohoidon suunnittelu. Käytän hoidoissani hierontaa monilla eri tekniikoilla, faskia-tekniikoita, venytyksiä, mobilisoivia liikehoitoja, triggerkäsittelyä, lämpö- ja kylmähoitoja, sähköhoitoa, imukuppihierontaa…
Muokkaamalla lihasta erilaisin hierontaottein kudoksen aineenvaihdunta tehostuu ja kipu lievittyy. Lisäksi ihon joustavuus paranee ja kudosten uusiutuminen tehostuu. Hieronta on osa lihashuoltoa ja hieronnan tavoitteena on rentoutunut hyvä olo. Jos, vaivasi on kestänyt pitkään, usein se vaatii myös useamman hoitokerran säännöllisesti. Tarvittessa saat ohjeistusta ergonomiassa ja muussa itsehoidossa.
Hieronnan vaikutus:
- vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti
- vilkastuttaa verenkiertoa ja lisää hapen ja ravinteiden kulkua
- poistaa kuona-aineita, avaa pieniä verisuonia ja auttaa elimistöä kuljettamaan verta puhdistettavaksi
- vähentää turvotusta
- rentouttaa lihaksia ja lievittää kipua
- parantaa nivelten liikkuvuutta
- joustavuuden palauttaminen edesauttaa myös ihokudoksen uusiutumista
Hieronta sopii sinulle, jos
- kärsit lihaskivuista / kireyksistä
- kärsit niska- ja hartiasäryistä tai jännityspäänsärystä
- haluat apua migreeniin
- haluat ennaltaehkäistä jännitystilojen syntyä
- haluat eroon lihaskrampeista
- haluat apua unettomuuteen
- koet, että nikamiesi ja niveltesi liikeradat ovat rajoittuneet
- olet parantumassa jostain vammasta
- olet stressaantunut
- kuntoilet tai urheilet paljon ja haluat nopeuttaa palautumista
- haluat rentoutua
- haluat hemmotella itseäsi
- haluat parantaa aineenvaihduntaa
Milloin hierontaa on vältettävä?
Joissakin tilanteissa on parempi välttää hierontaa, koska siitä saattaa olla terveydellistä haittaa.
Tällaisia riskitilanteita ovat:
- infektiot
- laskimotukokset
- pahanlaatuiset kasvaimet / syöpä
- spastiset halvaukset
- hemofilia (verenvuototauti)
- ihotaudit
- tuoreet vammat
- iskut kudoksiin
- suurentuneet imurauhaset
- tyrä
- sydämentahdistin
Useimmiten nämä tulee huomioida hieronnassa, mutta ne eivät välttämättä ole esteenä hieronnalle. Epävarmoissa tilanteissa suositellaan turhien riskien välttämistä. Kerro aikaa varatessa mikäli epäilet hieronnan / hoidon soveltuvuutta.
Klassinen hieronta
Hieronta auttaa kipuun, edistää kuntoutusta ja palauttaa liikunnasta sekä urheilusuorituksesta, auttaa myös työperäisiin lihaskireyksiin. Hieronta vaikuttaa myös lihaksen suorituskykyä lisäävänä, kun se tehdään kudosta stimuloivaa tekniikkaa käyttäen.
Hieronnan aikana ja välittömästi sen jälkeen kudosten aineenvaihdunta (veren- ja nestekierto) vilkastuu ja kudosten joustavuus lisääntyy. Lihakset rentoutuvat, kipu lievittyy ja autonominen hermosto tasapainottuu. Unen laatu paranee ja yleinen vireystila kohenee.
Hieronnan voimakkuus määräytyy aina asiakkaan tuntemusten mukaan. Ns. ”makea” kipu hieronnan aikana on sallittua. On tärkeää, että kerrot heti tuntemuksistasi hierojalle.
Urheiluhieronta
Urheiluhieronta sopii siis sekä urheilijoille, että ns. tavallisillekin ihmisille, iästä riippumatta. Klassiseen hierontaan verrattuna urheiluhieronta on tehokkaampaa lihaksen muokkausta. Siinä käytetään enemmän venytyksiä ja muokkaavia otteita sekä hoidon voimakkuutta säädellään parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Urheilijoiden hoidossa huomioidaan myös hieronnan vaikuttavuuden tarve suhteessa urheilijan harjoitus- ja kilpailuohjelmiin.
Purentalihashoito
Hoidossa käsitellään alueet: niska, hartia, pää, kaula, kallonpohjat, purentalihakset poskien ulko- ja sisäpinnoilta sekä kasvot kokonaisuudessa.
Ensimmäisen hoidon jälkeen pystytään jatkossa tarkemmin kohdistamaan hoito sitä vaativille alueille, kun on saatu selville ”pahimmat” vaivat.
Täydellinen päähieronta
Niska-hartia-Pää tehohoito
Manuaaliterpauttinen hoito tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan, tarkan tutkimisen jälkeen. Käytetään eri hieronta/manuaaliterapia tekniikoita ja ohjeistetaan jatkohoidossa.
Ensimmäisen hoitokerran jälkeen, osataan keskittyä paremmin ”ongelma” alueisiin ja hoitaa vaivoja tehokkaammin sekä antaa ohjeita omahoitoon.
Täsmähoidot
Näistä kannattaa kysyä lisää hoitolasta tai varata heti reilusti aikaa hoitoon.
Esimerkkejä suositeltavista hoitoajoista:
Kädet 60-90min
Kädet-rinta 90min
Niska-hartia 60-75min
Niska-hartia-pää 75-90min
Niska-hartia-rinta 75-90min
Niska-hartia-pää-rinta 90min
Selkä kokonaisuudessa kallonpohjaan saakka-pää 90-105min
Selkä-nh-kädet-rinta-pää 105-120min
Jalat 75-90min
Jalat-pakarat 90-105min
Jalat-pakarat-alaselkä 105-120min
Jalat-pakarat-selkä 120-150min
Kokovartalo 150-180min
KYSY AIKOJA HOITOLASTA, mikäli nettiajanvaraus ei näytä vapaita!
Liukukuppaus/imukuppihieronta
Imukuppihieronta on erittäin tehokas käsittely. Imukuppihieronnan voi myös yhdistää perinteiseen hierontaan tai muuhun manuaali käsittelyyn. Imukuppihieronnassa potilas kokee usein rentoutuvansa ja iho saattaa tuntua hoidon jälkeen pitkään lämpimältä. Tämä johtuu vilkastuneesta verenkierrosta hoidetulla alueella. On tärkeätä, että hieronnan jälkeen nauttii runsaasti nestettä lisääntyneen aineenvaihdunnan ja imunestekierron takia. Tehostaa voimakkaasti aineenvaihduntaa.
Esteet imukuppihieronnalle:
- ihosairaus, ihon tulehdustilat
- sydämen vajaatoiminta, vaikea sydänsairaus
- jokin veritauti, anemia tai verenvuototauti
- kuume
- diabetes
- käytät verenohennuslääkkeitä, aspiriiniä tai disperiiniä, kortisonilääkkeitä
- olet raskaana
Kinesioteippaus/Lymfateippaus
Myös erilaiset turvotustilat voivat usein olla otollisia kinesioteippauskohtaita.
Lymfateippaus: Tilan tekeminen ihon alle verenkierron ja imunestevirtauksen (lymfa) kohentamiseksi.
Lämpö-/Kylmähoito
Lämpö lievittää kipua, parantaa verenkiertoa ja kudoksen aineenvaihduntaa ja vähentää paikallisesti lihasjännitystä. Lämmöllä on näiden paikallisten vaikutusten lisäksi elimistöä rentouttavaa ja rauhoittavaa vaikutusta. Lämpöhoitoa voidaan antaa esimerkiksi lämpöpakkauksilla tai infrapunalla.
Lämmön avulla voi olla mahdollista katkaista kipu-lihasjännitys-kipu –noidankehä. Lämpö parantaa myös sidekudoksen venyvyyttä ja vähentää siten lihasten ja jänteiden liikehoidon ja hieronnan mahdollisesti aiheuttamaa kipua.
Kylmähoito: Kylmähoito sopii hyvin rasitusvammojen ja tulehtuneiden nivelten hoitoon. Jäätä voidaan käyttää jääpalahieronnassa sekä ärtyneiden lihasten ja jänteiden sekä lihasten kiinnityskohtien kiputiloissa kuten tenniskyynärpää- tai akillesjännekivuissa. Olkapää ja polvi ovat myös hyviä kohteita kylmähoidoille. Osa alaselkäkivuista ja jalkaan säteilevistä kiputiloista rauhoittuu paikallisella kylmähoidolla mikäli havaitaan tulehdustilaa.